Skola för mänskliga rättigheter

I ett hem där det var tabu att prata om killar, föreslog föräldrarna till journalisten Elaf Ali att hon som tonåring skulle gifta sig med sin kusin i Irak. Elaf sa nej och lyckades undkomma föräldrarnas önskan, trots påtryckningar. Den trettonde december 2019 stod Elaf i aulan och berättade om sin starka historia för Kärrtorps gymnasiums ungdomar.

Att kvinnor inte får bestämma över sig själva och sina egna kroppar är ett globalt problem. Även om vi i ett historiskt perspektiv blivit något mer jämställda står vi fortfarande inför det faktum att förtryck mot kvinnor fortfarande existerar. På Kärrtorps gymnasiums Amnesty-dag, trettonde december, hade vi förutom Elaf även organisationerna Kvinna till Kvinna och Elektra som berättade om våld mot kvinnor och om hederskultur. Med gedigen kunskap höll representanterna från organisationerna lärorika föreläsningar om kvinnors situation, för våra ungdomar.

Sedan 2016 är Kärrtorps gymnasium en Skola för mänskliga rättigheter vilket innebär att vi är en av Amnesty Sveriges samarbetsskolor. Förutom att eleverna får lära sig mer om mänskliga rättigheter i undervisningen anordnar vi även studieresor och föreläsningar för eleverna. De senaste åren har vi bland annat haft äran att få lyssna på Förintelseöverlevande Emerich Roth, amerikanska medborgarrättskämpen Jesse Jackson och Gloria Ray Karlmark – en av Little Rock Nine.

Tack vare Forum För Levande Historia har vi två år i rad fått möjligheten att delta i ceremonin för Per Anger-Priset. Nu senast gick priset till den afghanska journalisten Najwa Alimi och 120 av våra ungdomar lyssnade till hennes tacktal på Göta Lejon.

Kort sagt har Kärrtorps gymnasium ett intressant och lärorikt upplägg kring temat mänskliga rättigheter. Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer.

 

Vill du engagera dig i organisationen Kvinna till Kvinna? Läs mer HÄR

Vill du engagera dig i organisationen Elektra? Läs mer HÄR

Vill du veta mer om Amnesty skola? Läs mer HÄR

Vill du veta mer om Amnesty Sverige? Läs mer HÄR

Vill du veta med om Per Anger-priset? Läs mer HÄR

 

Vi arbetar efter Amnesty Internationals modell för Human Rights Education

Dela: